Elämää Herculaneumissa

Pääkatu oli suljettu hevosvaunuilta kiviesteellä. Pylväskäytävä suojasi jalankulkijoita sateelta ja auringolta.
Pääkatu oli suljettu hevosvaunuilta kiviesteellä. Pylväskäytävä suojasi jalankulkijoita sateelta ja auringolta.

Herculaneumin kaduilla voi yhä aistia muinaisten asukkaiden arjen, vaikka elämän katoamisesta Herculaneumissa on kulunut melkein 2000 vuotta. Vesuvius purkautui loppukesällä 79 A.D. Herculaneum hautautui tuliperäiseen kivi- ja tuhkakerrokseen. Herculaneumista on jäljellä poikkeuksellisen hyvin säilyneitä rakennuksia, mm. Papyrusten huvila josta on löydetty kirjasto täynnä antiikin aikaisia papyrusrullia, ns. Herculaneumin papyrukset.

Herculaneumin kaduilla ei voi kävellä ajattelematta sen muinaisten asukkaiden elämänmenoa. Sama koskee Herculaneumin kuuluisaa naapurikaupunkia Pompejiita. Kummassakin antiikin kaupungissa nykyihminen voi matkata ajassa taaksepäin ja tutustua niiden hyvin säilyneisiin rakennuksiin. Muun muassa viinikauppiaan koti säilyi maakerrosten alla jokseenkin sellaisenaan. Ainoastaan rakennuksen ulkoseinä on hävinnyt aikojen saatossa.

Papyrusten huvila. Papyrusten huvila on nimitys, jota käytetään erään suuren yksityisasunnon raunioista muinaisessa Herculaneumissa. Kuva: Wikipedia.
Papyrusten huvila. Papyrusten huvila on nimitys, jota käytetään erään suuren yksityisasunnon raunioista muinaisessa Herculaneumissa. Kuva: Wikipedia.
Papyrusten huvilasta löydetty pronssinen juoksijan patsas.
Papyrusten huvilasta löydetty pronssinen juoksijan patsas.

Viinikauppias vaimoineen asui korttelissa, joka koostui aikakaudelle ominaisesti ulkoseinistään toisiinsa kiinni rakennetuista taloista. Korttelissa oli myös kauppoja, käsityöläisten pajoja ja ravintoloita. Talojen takana oli puutarhoja. Vaikka yhteiskunnassa oli selkeät luokkaerot samassa korttelissa asui naapureina niin ylimystöön kuuluvia patriiseja kuin tavalliseen kansaan kuuluvia plebeijejäkin.

Viinikauppias oli melko varakas keskiluokan edustaja. Hänen kotiaan koristivat ammattitaitoisesti tehdyt mosaiikit ja seinämaalaukset. Hänen perheellään oli luultavasti palvelijoita, jotka huolehtivat talousaskareista ja auttoivat vaimoa mm. pukeutumisessa ja ehostamisessa. Naiset suosivat korkeita kiharakampauksia, joiden tekeminen vei aikaa ja vaati sorminäppäryyttä. Sen aikainen kauneusihanne edellytti ihon valkaisemista kalkilla ja lyijynvalkoisella. Elimistöön keräytyvä myrkyllinen lyijy vahingoitti ihoa niin, että vahinkojen korjaamiseen tarvittiin lisää haitallisia aineita.

Herculaneumin katukivet. Kuva: Wikipedia.
Herculaneumin katukivet. Kuva: Wikipedia.

Vinikauppiaalla oli asunnon yhteyteen rakennettu myymälä. Viinin lisäksi hän myi oliiviöljyä, viljatuotteita ja kuivattuja hedelmiä. Myymälä sijaitsi vilkkaan ostoskadun varrella, eikä asiakkaista ollut pulaa.

Varakkaat kaupunkilaiset ostivat elintarvikkeiden ja vaatteiden lisäksi kulta- ja hopeaseppien tekemiä koruja ja taide-esineitä. He takasivat toimeentulon myös taiteilijoille, jotka koristelivat rakennuksia seinämaalauksilla ja mosaiikeilla.

Herculaneum oli vauras pikkukaupunki, mutta kaikilla sen asukkailla ei ollut varaa hankkia omaa taloa. Monet joutuivat tyytymään ahtaaseen tilaan, jossa ei ollut omaa rauhaa. Osa käsityöläisistä asui pajassaan, jota ei ollut tehty asumiskäyttöön. Yläluokka sen sijaan asui hyvin. Herculaneumin kaupunginmuuria reunustivat huvilamaiset talot, jotka muodostivat näyttävän helminauhan, joka myötäili rannan muotoja. Talojen omistajat olivat yleensä rikkaita roomalaisia, jotka viettivät talven mieluummin Herculaneumissa kuin Roomassa. Enemmistö heistä kuului yläluokkaan, jotka hoitivat tärkeitä virkoja Roomassa tai jossakin Rooman valtakunnan provinsseista.

Fresco Herculaneumissa. Kuva: Graig Willis.
Fresco Herculaneumissa. Kuva: Graig Willis.

Herculaneumin yläluokan huippua edusti prokonsuli Balbus ja hänen perheensä. Balbus oli arvostettu virkamies Roomassa ja Kreetan provinssin käskynhaltija. Balbus oli tukenut taloudellisesti Herculaneumin kylpylän rakentamista. Hänen myös odotettiin antavan köyhäinapua kaupungin vähäosaisille. Balbuksen luona kävi köyhien sukulaisten lisäksi perheen palveluksessa olleita vapautettuja orjia. Prokonsulilta pyydettiin rahan ja ruuan lisäksi mm. oikeusapua. Avustaessaan näitä vähäosaisia Balbus kiillotti julkisuuskuvaansa ja varmisti kansansuosion.

Herculaneumin yläluokan ei tarvinnut olla huolissaan toimeentulostaan, sillä he elivät hyvin omistamiensa suurten maatilojen tuotoilla. Orjatyövoiman ansiosta tuotantokustannukset olivat pienet, eikä isäntien tarvinnut juurikaan uhrata aikaansa tilojen ylläpitoon, vaan he voivat omistautua mm. politiikalle ja kulttuuriharrastuksille.

Herculaneum+kylpyl%C3%A4+kuva+Leo+C.+Curran
Herculaneumin kylpylä oli suosittu kokoontumispaikka. Kylpylän sisääntuloaulaan oli sijoitettu suihkulähde, jota koristi valon jumalan Apollon rintakuva. Apolli otti vastaan kylpylävieraat. Kylpemisen lisäksi siellä harrastettiin urheilua, kuunneltiin lausuntaa, ruokailtiin ja vilvoiteltiin puutarhassa. Kuva: Leo C. Curran.

Ylimystöön kuuluvien miesten työt päättyivät yleensä jo lounasaikaan kun taas esim. käsityöläiset, kalastajat ja rakentajat tekivät pitkiä työpäiviä. Antiikin ajan ihmisten ei kuitenkaan tarvinnut noudattaa työssään minuuttiaikataulua, vaan useimmiten käytännön tarpeet sanelivat työskentelytahdin.

Kaikilla kaupunkilaisilla ei ollut paikkaa, jossa laittaa itselleen ruokaa, ja he kävivät syömässä eri puolella kaupunkia sijaitsevissa eräänlaisissa pikaruokaloissa. Yleensä keskiluokka söi arkisin kotona. Tyypillisessä ruokailuhuoneessa oli ns. tricliunium, matalan ruokapöydän ja kolmen tyynyillä varustetun leposohvan yhdistelmä.

Ihmisten vuorokausirytmiä sääteli aurinko, jonka noustessa herättiin ja laskiessa mentiin nukkumaan. Vain rikkaiden taloissa päivää jatkettiin lyhtyjen valossa.
Thermopolium oli eräänlainen pikaruokala jossa vähävaraiset ihmiset, joilla ei ollut varaa omaan keittiöön, saattoivat käydä syömässä lämpimän aterian.
Thermopolium oli eräänlainen pikaruokala jossa vähävaraiset ihmiset, joilla ei ollut varaa omaan keittiöön, saattoivat käydä syömässä lämpimän aterian.

Kaupungissa on arveltu olleen hieman alle 5000 asukasta. Herculaneum oli pieni kaupunki, mutta sen hyvä sijainti Napolinlahden rannikolla houkutteli varakkaita asukkaita. Nykyään Herculaneum ei ole enää aivan rannan tuntumassa, koska Vesuviuksesta purkautuneet laavavirrat muovasivat Napolinlahden rannikon uuteen uskoon. Rantaviiva siirtyi paikoitellen yli puoli kilometriä avomerelle päin.

Herculaneumissa on tehty kaivauksia vuodesta 1738 ja alue kuuluu nykyään Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lattiamosaiikki.
Lattiamosaiikki.

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s