Antiikin Rooma

Päivän Kuva: Castorin ja Polluxin Temppeli

Castor ja Pollux

Castorin ja Polluxin temppelin kolme uurrettua pylvästä ovat Forum Romanumin upeimpia raunioita. Ensimmäinen tälle paikalle rakennettu temppeli vihittiin luultavasti vuonna 484 eKr. Temppeli perustettiin Castorin ja Polluxin kunniaksi. Temppelistä käytetään myös nimitystä Dioskuurien temppeli. Nimi viittaa kreikkalaisessa mytologiassa esiintyviin jumalkaksosiin Kastoriin ja Polydeukesiin, joiden mukaan on nimetty kaksosten tähtikuvio ja sen kaksi kirkkainta tähteä, Castor ja Pollux.

Roomalaisten taistellessa vuonna 499 eKr. Regillusjärvellä Tarquinian syrjäytettyjä kuninkaita vastaan Rooman diktaattori Postumius lupasi rakentaa kaksosille temppelin, jos roomalaiset voittaisivat. Taru kertoo, että kaksoset ilmestyivät taistelutantereelle, auttoivat roomalaiset voittoon ja ilmestyivät sitten Forum Romanumille paikkaan, jossa temppeli on, kertomaan taistelun tuloksesta.

Castorin ja Polluxin temppeli kuten useat muutkin temppelit Forum Romanumilla ovat rakennettu useaan kertaan uudelleen. Uusimmasta temppelistä on enää jäljellä kolme pylvästä, jotka Tiberius rakennutti vuonna 6 eKr. sattuneen tulipalon jälkeen. Pylväät ovat 12 metriä korkeat.

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s