Päivän Kuva

Antiikin Rooma Valokuvin: Maxentiuksen ja Konstantinuksen Basilika.

maxentiuksen basilica

Maxentiuksen Basilika.

Maxentiuksen basilikan kolme suurta holvia ovat vaikuttava jäänne aikoinaan Forum Romanumin suurimmasta rakennuksesta. Forumin pohjoispuolella sijaitsevan Velia-kukkulan rinteessä sijaitsi antiikin aikana maustekauppahalli, Horrea Piperatia. Sen paikalle keisari Maxentius alkoi rakennuttamaan suurta basilikaa vuonna 308 jKr. Keisari Konstantinuksen syrjäyttäessä Maxentiuksen Mulviuksen sillan taistelun jälkeen vuonna 312 jKr. rakennustöitä jatkettiin uuden keisarin määräyksestä. Maxentiuksen/Konstantinuksen basilika valmistui vuonna 313 jKr. Basilikaa käytettiin Rooman muiden basilikoiden tavoin tuomioistuinten toimipaikkoina sekä liikeasioiden hoitamiseen. Sen mahtava keskilaiva oli 80 metriä pitkä, 25 metriä leveä ja 35 metriä korkea. Länsipään apsiksessa, paikalla, jossa sen näki kaikkialta rakennuksesta, oli valtava, jopa 12 metriä korkea keisari Konstantinuksen patsas. Se oli valmistettu puusta ja marmorista. Patsaan jättimäinen pää, käsi ja jalkaterä ovat nähtävillä Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Maxentiuksen basilikaa rakennettaessa oli käytetty samaa tekniikkaa kuin kylpylöiden keskeisiä tiloja rakennettaessa. Siitä syystä Maxentiuksen basilika muistuttaa arkkitehtuuriltaan enemmän roomalaisia kylpylöitä kuin tavallista basilikaa.

unnamed

Keisari Konstantinus. 300-luvulla veistetyn jättiläispatsaan jäännöksiä Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Valokuva isäni arkistoista. Kuva on luultavasti vuodelta 1964.

Maxentiuksen basilikan säilyneessä pohjoislaivassa voi ihailla 300-luvun mahtavaa tiiliarkkitehtuuria. Sivulaivat oli katettu kasetoiduilla tynnyriholveilla ja keskilaivassa oli kolme samantapaista ristiholvia kuin Santa Maria degli Angelin kirkossa. Ristiholvit lepäsivät sivulaivojen väliseinien päissä olevien 14,5 metriä korkeiden pylväiden päällä. Yksi pylväistä säilyi paikallaan vuoteen 1613 saakka, jolloin se siirrettiin Santa Maria Maggioren kirkon edustalle. 600-luvulle saakka basilikan kattoa koristivat kullatut laatat, myöhemmin niillä koristeltiin Pietarinkirkon katto.

Maxentiuksen basilika saattaa näyttää hieman erilaiselta eri kulmista tarkasteltuna, mutta kun saapuu Forum Romanumille ja kävelee basilikaan sisälle niin huomaa, että ainoastaan pohjoislaivan sivulaivan katto on tallella. Basilikan rauniot ovat kuitenkin erittäin vaikuttavat ja suosittelen kohdetta jokaiselle Roomaan matkaavalle.

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s