Julma Keisari Commodus (Syntyi tänä päivänä vuonna 161 jaa.)

Commodus (keisarina 180-192 jaa.) Koko nimi : Lucius Aurelius Commodus. Syntyi 31. elokuuta 161 jaa. Commodus murhattiin 31. joulukuuta 192 jaa.
Commodus (keisarina 180-192 jaa.) Koko nimi : Lucius Aurelius Commodus. Syntyi 31. elokuuta 161 jaa. Commodus murhattiin 31. joulukuuta 192 jaa.

Filosofikeisari Marcus Aurelius nimitti poikansa Commoduksen seuraajakseen, mutta valinta osoittautui erittäin epäonnistuneeksi. Commodus ei pystynyt elämään oppineen ja sivistyneen isänsä odotusten mukaisesti. Commodus oli kiinnostunut ainoastaan väkivallasta ja sirkushuveista kuten kuvataan vuonna 2000 valmistuneessa elokuvassa Gladiaattori, jossa Commoduksen roolin loistavasti näyttelee Joaquin Phoenix. Commodus jätti hallitusasiat neuvonantajiensa hoidettavaksi sillä aikaa kun hän itse leikki gladiaattoria lavastetuissa otteluissa. Commodus ”otteli” peräti 753 kertaa areenalla. Tosiasiassa oikea gladiaattori harvoin kesti yli kahtakymmentä ottelua. Seksiorgioiden ja mielipuolisten päähänpistojen rivien välistä voi lukea sen, että kyse oli jälleen keisarin ja senaatin välisestä konfliktista.

Kreikkalainen historioitsija antaa silminnäkijäkuvauksen tunnetuksi tulleesta kohtauksesta. Eräässä gladiaattoriottelussaan Commodus kiipesi virnistellen areenalta senaattorien aitioon ja heristi heille katkaisemiaan strutsinpäitä. Senaattorit, jotka varsin hyvin ymmärsivät tappavan vihjeen,, joutuivat tunkemaan suuhunsa laakeriseppeleidensä lehtiä, jotta eivät olisi ratkenneet hysteeriseen nauruun tuon kummallisen mutta hengenvaarallisen ilmestyksen edessä.

Commodus Roomalaisessa kolikossa.
Commodus Roomalaisessa kolikossa.

Jo tässä vaiheessa historiaa oli syntynyt epävirallinen hullujen keisareiden lista. Marcus Aureliuksen on kerrottu kuolinvuoteellaan ilmaiseen huolensa siitä, että hänen pojastaan tulisi uusi Nero, Caligula tai Domitianus. Commoduksen murhan jälkeen senaatissa huudettiin : Raahatkaa senaatin pyöveliä koukussa isien tapojen mukaan! Hän oli julmempi kuin Domitianus ja tyhmempi kuin Nero. Nämä tiedot voi lukea Historia Augustasta, 300-luvulta jaa. peräisin olevasta keisarien elämäkertojen kokoelmasta, joka tosin sisältää enemmän omituisia kaskuja kuin historiallisia faktoja.

Commoduksen ulkonäkö : Commoduksen vartalon on sanottu olleen hyvin muodostunut, mutta sitä rumensi vaatteidenkin alta näkyvä tyrä. Hänen kasvonsa olivat täysin ilmeettömät. Hän vaalensi hiuksiaan kultapölyllä. Commodusta pidettiin heiveröisenä ja voimattomana, mutta hän pystyi työntämään keihään elefantin läpi ja tappamaan villipetoja yhdellä iskulla.

Herakleeksi pukeutuneesta keisari Commoduksesta tehty rintakuva Rooman Musei Capitolinissa.
Herakleeksi pukeutuneesta keisari Commoduksesta tehty rintakuva Rooman Musei Capitolinissa.

Esimerkkejä julmuuksista ja mielipuolisuuksista : Commodus antoi pukea vajaamielisiä ja raajarikkoja mytologian hirviöiksi ja nuiji heidät hengiltä areenalla. Hän leikki ”lääkäriä” ja juoksutti ”potilaiden” veret kuiviin. Teloitutti prefektejä, palvelijoita ja senaattoreita liukuhihnalta. Commodus sekoitti ulosteita ruokaan, jota hän tarjosi senaattoreille. Hän nimitti yhden vuoden aikana 25 konsulia kahden sijasta. Rooman hän halusi nimetä ”Commoduksen koloniaksi”. Hän kokosi 300 kaunista prostituoitua ja 300 homoseksuaalia nuorukaista yksityiseen haaremiinsa.

Commoduksen tunnetuimpia lausahduksia : ”Voikaa oikein hyvin!” (Vakiovastaus kiireistä apua pyytäviin kaupunkien tai provinssien kirjeisiin).

Keisari Commodus kiehtoo ja kiinnostaa ihmisiä edelleen. Olen itsekin tutkinut laajasti Commoduksen elämää ja kirjoittanut aiheesta tutkielman ”Rooman Valtakunta Keisari Commoduksen Valtakaudella”. Olen ajatellut jakaa tämän tutkielman jossain vaiheessa täällä blogissa, koska olen saamieni viestien ja sähköpostien kautta ymmärtänyt, että ihmiset ovat kiinnostuneita lukemaan lisää Commoduksen vaiheista. Yritän parhaani mukaan kirjoittaa aiheesta myöskin englanniksi, vaikka kieli asettaakin omat haasteensa kun puhutaan Commoduksen elämän ja hallituskauden yksityiskohtaisemmasta käsittelystä.

Commodus
Joaquin Phoenix Commoduksena elokuvassa Gladiaattori.

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s