Millainen Oli Todellinen Aleksanteri Suuri?

Aleksanteri Suuri (Getty Museum)
Aleksanteri Suuri (Getty Museum)

Aleksanteri Suuresta tuli myytti jo hänen eläessään, ja kuollessaan täysin yllättäen ja odottamatta vain hieman alle 33-vuotiaana, Aleksanterista tuli legenda. Hänestä tuli sankari, jonka nimi säilyy ihmisten mielissä vuosisadoista ja vuosituhansista toiseen. Aleksanteri Suuri on yksi niistä historian henkilöistä, jotka jäävät ikuisesti mysteerien ympäröiväksi.

Aleksanterin yli-inhimilliset uroteot tekivät hänestä 13 vuoden aikana maailman mahtavimman hallitsijan. Kertomukset Aleksanterin elämästä ja hänen saavutuksistaan ovat välittyneet meille lukuisista historiankirjoista. Mutta mikä niistä antaa meille luotettavaa tietoa todellisesta Aleksanterista?. On erittäin vaikeaa arvioida kriittisesti näitä tekstejä, joissa totuus ja taru kietoutuvat eottamattomasti toisiinsa. Pitää myös muistaa, että Aleksanterin persoona oli niin monimuotoinen, ettei sille ole olemassa yksinkertaista määritelmää.

Millainen sitten oli todellinen Aleksanteri?. On kyselty ja pohdittu oliko Aleksanteri kova, päättäväinen, kunnianhimoinen ja suuri soturi? Oliko hän kenties synkkä ja kostonhimoinen monarkki vai sivistynyt kuningas, jota alaiset palvoivat? Oliko Aleksanteri kykenevä rationaaliseen ajatteluun vai oliko hän henkevä mystikko, joka piti itseään Zeus-jumalan poikana?. Todennäköisesti Aleksanteri oli kaikkea tätä ja vielä paljon muutakin. Nykyajan historioitsijat ovat tuoneet esiin erilaisia piirteitä Aleksanterin persoonasta nimeten hänet mieheksi, joka yksin muutti historian kulkua. Aleksanteri Suurta on pidetty sivistäjä-sankarina, joka oikeutti kolonisaation ideologian tai päinvastoin ensimmäiseksi laajamittaisen kansanmurhan teoreetikoksi. Viime vuosina näyttää saaneen tukea se kritiikki, joka on pyrkinyt osoittamaan Aleksanterin rajallisuuden ja hänen poliittisen ohjelmansa vakavat seuraukset. Me emme voi kieltää sitä seikkaa, että Aleksanteri useaan otteeseen vakiinnutti valtansa terrorilla tai suorastaan suunnitelmallisella kansanmurhalla. Mutta yhtä ilmiselvää on kuitenkin myös se, että Aleksanterin politiikka ei perustunut yhden yhden kulttuurin tai rodun ylivaltaan, vaan kulttuurien ja uskontojen sekoitukseen, mikä oli viisasta ja kaukonäköistä.

Aleksanteri Suuressa yhdistyvät sekä valot että varjot. Ehkä me voimme löytää todellisen Aleksanterin juuri näiden valojen ja varjojen, todellisen kunnian ja alhaisuuden välisistä vaihteluista. Vuosisatoja eläneiden tarinoiden ja kertomusten joukosta me voimme etsiä ja löytää todellisia jälkiä nuoresta maailmanvalloittajasta. Miehestä, jota sanotaan historian suurimmaksi sotapäälliköksi.

Aleksanteri Suuri, Ny Carlsberg Glyptotek, Kööpenhamina, Tanska.
Aleksanteri Suuri, Ny Carlsberg Glyptotek, Kööpenhamina, Tanska.

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s