Antiikin Rooma Valokuvin: San Pietro in Vincoli ja Michelangelon Mooses-patsas

tumblr_oi5c6ptaut1uvfkp8o1_1280
Moosesta esittävä suuri patsas San Pietro in Vincoli kirkossa.

San Pietro in Vincoli (Pyhä Pietari kahleissa) kirkko on kuuluisa Mooses-patsaasta, joka on osa Michelangelon tekemästä paavi Julius II:n haudasta. Hauta tilattiin vuonna 1505 ja Michelangelo etsi Toscanan Carrarasta kahdeksan kuukauden ajan sopivia marmorilaattoja (Carraran marmori). Michelangelon hautahanke jäi kesken, koska paavi Juliuksen kiinnostus kohdistui uuden Pietarinkirkon rakentamiseen. Paavin kuoltua vuonna 1505 Michelangelo jatkoi haudan tekemistä, mutta sai valmiiksi ainoastaan Mooseksen ja Kuolevien Orjien veistokset ennen kuin paavi Paavali III suostutteli Michelangelon aloittamaan Sixtuksen kappelin Viimeisen Tuomion. Michelangelo oli suunnitellut San Pietro in Vincoli kirkkoon valtavan monumentin, johon piti kuulua yli 40 veistosta, mutta siitä toteutui hänen oppilaittensa toimesta vain fasadi, jossa on kuusi syvennystä patsaita varten. Kuolevat orjat ovat nykyään Pariisissa, mutta iso parrakas Moooses on yhä tässä kirkossa. Ainostaan Moosesta esittävä patsas on varmuudella Michelangelon käsialaa.

San Pietro in Vincoli. Valokuva: Silvia Adalia.
San Pietro in Vincoli. Valokuva: Silvia Adalia.

San Pietro in Vincoli on tunnettu myös kahleista, joihin pyhä Pietari oli perimätiedon mukaan ollut kahlehdittuna hänen ollessaan vankina Jerusalemissa. Perimätiedon mukaan kahleet vietiin aluksi Konstantinopoliin. 400-luvulla keisari Theodosius II:n tytär Eudoxia Licinia sai kahleet lahjaksi äidiltään. Eudoxia puolestaan luovutti kahleet paavi Leo I:lle, joka rakennutti tämä kirkon kahleiden säilyttämistä varten. Paavilla oli jo hallussaan Pietarin kahleet, jotka olivat peräisin ajalta jolloin hän oli ollut vangittuna Roomassa. Kun paavi laittoi nämä kahleet vierekkäin ne yhtyivät mystisesti yhdeksi kahleeksi. Kahleet ovat näytteillä pääalttarin alla olevassa, lasilla varustetussa relikvaariossa eli pyhäinjäännöslippaassa.

Pyhän Pietarin kahleet. Valokuvaaja tuntematon.
Pyhän Pietarin kahleet. Valokuvaaja tuntematon.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s