Antiikin Rooma Valokuvin : Fontana di Trevi

Fontana di Trevi. Valokuvaaja tuntematon.
Fontana di Trevi. Valokuvaaja tuntematon.

Rooman suihkukaivoista Fontana di Trevi on kaikkein kuuluisin ja kaunein. Se on tehty travertiinikivestä ja korkeutta sillä on 26,3 metriä. Se on akveduktin (vesijohdon) päähän rakennettu monumentaalinen suihkukaivo. Tänne päättyi Aqua Vergine, jonka Marcus Agrippa rakennutti vuonna 19 eKr. Akvedukti oli noin 22 kilometriä pitkä ja se päättyi suihkulähteeseen. Akvedukti ja lähde palvelivat Roomaa yli 400 vuoden ajan, mutta goottien hyökkäyksen jälkeen vuonna 537 jKr. akvedukti katkaistiin ja sen loppuosuus hylättiin. Kului yli tuhat vuotta aina varhaisrenesanssin alkuun ennen kuin lähde sijaitsi taas nykyisellä paikallaan.

tumblr_oldz72zyy11uvfkp8o1_1280

Monet Roomaan saapuvista matkailijoista uskovat, että Fontana di Trevi kolikoineen on ollut siellä aikojen alusta asti, mutta todellisuudessa suihkukaivo on ikuisen kaupungin historiassa melko nuori. Tämä Rooman suurin ja kuuluisin suihkukaivo on Nicola Salvin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1762 (rakennettiin vuosien 1732-1762 välisenä aikana). Fontana di Trevin keskeisimmät hahmot ovat Neptunus, jonka ympärillä on kaksi tritonia. Toinen kamppailee kurittoman ”merihevosen” kanssa, toinen taas taluttaa tottelevaisempaa eläintä. Nämä kaksi symboloivat meren luonteen vastakkaisuuksia. Toisen kerroksen reliefin tyttö (risteysten Neitsyt Maria, jolta kaivo sai nimensä) osoittaa lähdettä, josta vesi virtaa.

tumblr_oldz7epqcy1uvfkp8o1_1280
Meren jumala Okeanos, joka tunnetaan myös nimellä Neptunus. Okeanos on kreikkalaisessa mytologiassa titaanijumala, Uranoksen ja Gaian lapsi. Hän oli naimisissa sisarensa Tethyksen kanssa. Okeanos hallitsi valtamerta ja alun perin hänet käsitettiin maailman ympäri kiertäväksi virraksi, myöhemmin valtamereksi.Neptunus oli roomalaisten veden jumala.

Fontana di Trevin suunnitelleen Nicola Salvinin (1697-1751) töitä ei ole nykyään enää paljoa jäljellä ja arkkitehdistä itsestäänkin tiedetään hyvin vähän. Nicola Salvi pääsi Rooman Academy of Arcadiaan vuonna 1717 ja opiskeli matematiikkaa ja filosofiaa kunnes lopulta päätyi arkkitehdiksi. Hänen kollegansa ja ystävänsä Pietro Bracci (1700-1773) teki suihkulähteen valmiiksi. Pietro Braccin kuuluisin työ, Okeanoksen patsas, muodostaa suihkulähteen keskipisteen.

tumblr_oldz6tvlxo1uvfkp8o1_1280-2

Trevin suihkukaivo on nähty monissa Roomaan sijoitetuissa elokuvissa kuten mm. Kolme kolikkoa lähteessä ja Loma Roomassa, samoin kuin Fellinin 1950-luvun Roomaa satirisoivassa Ihanassa elämässä. Vaikka Anita Ekberg kävi Ihanassa elämässä (1960) vilvoittelemassa itseään Trevissä, on Rooman suihkukaivoissa pulikointi kielletty .

Trevin suihkulähteeseen liittyvän uskomuksen mukaan Roomassa vieraileva matkailija joka heittää kolikon suihkulähteeseen, palaa kaupunkiin takaisin. Kolikot kerätään pois kolmesti viikossa (maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin) ja tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Tallenna

*Kaikki valokuvat ovat omiani jollei toisin mainita.

Tallenna

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s