Lukijan Kysymys: Mikä On Totuuden Suu?

Totuuden Suu. Valokuva: Rome.Net
Totuuden Suu. Valokuva: Rome.Net

Totuuden suu eli Bocca della Verita on marmorinen korkokuva tai patsaan fragmentti. Se oli aikoinaan kenties viemärin kansi. Totuuden suu on luultavasti peräisin 300-luvulta eKr. Se sijaitsee Santa Maria in Cosmedin-kirkon portiikkikäytävässä, Rooman keskustassa.

Bocca della Verita päätyi keskiajalla kirkkoon ja ihmiset työnsivät kätensä sen suuhun osoittaakseen puhuvansa totta. Keskiajalla levisi legenda, jonka mukaan ”totuuden suun” hurjat leuat purivat käden irti, jos sen suuhun käden työntänyt henkilö valehteli.

Totuuden suu, yksityiskohta. Valokuva: Rome.Net
Totuuden suu, yksityiskohta. Valokuva: Rome.Net

Kaunis Santa Maria in Cosmedin-kirkko rakennettiin 500-luvulla antiikin Rooman ajalta peräisin olevan ruokatorin paikalle. Kellotorni ja portiikki lisättiin 1100-luvulla. 1800-luvulla kirkon barokkinen fasadi purettiin ja pyhäkkö palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Kirkossa on monia hienoja kosmaattisia töitä, erityisesti lattiamosaiikki, korotettu kuori, piispanistuin ja pääalttarin yllä oleva katos. Santa Maria in Cosmedin-kirkon alta on löydetty myös Herculeen suuri alttari, Ara Maxima.

Santa Maria in Cosmedin. Valokuva: Rome.Net
Santa Maria in Cosmedin. Valokuva: Rome.Net

Osoite: Piazza della Bocca della Verita 18, Rooma. Avoinna: 9.30-17.30.

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s