Antiikin Rooma Valokuvin: Mamertiinien Vankila

mamertine prisons (3)

Mamertiinien vankila, latinaksi ”Carcer Mamertinus”, on Rooman vanhin vankila, joka sijaitsi Capitoliumin itärinteellä. Se rakennettiin noin vuonna 386 eKr. Mamertiinien vankila oli varattu Rooman vaarallisimille vangeille. Vankila tunnettiin myös nimellä Tullianum, se oli Carcer Mamertinuksen maanalainen osa, jossa kuolemantuomiot pantiin täytäntöön.

Mamertiinien vankila on kuuluisa siitä, että legendan mukaan, apostoli Pietaria pidettiin vankina tässä synkässä tyrmässä. Tarina kertoo, että apostoli Pietari sai lähteen solisemaan selliinsä ja että hän kastoi vedellä kaksi vanginvartijaa. Vankila liitetään erityisesti Pietarin vankeuteen, mutta on arveltu myös Paavalin viettäneen viimeiset päivänsä siellä.

Mamertiinien vankila sijaitsi vanhassa vesisäiliössä, josta oli yhteys kaupungin pääviemäriin Cloaca Maximaan. Vankilan alempaa selliä käytettiin teloituksiin. Vankilassa voi nähdä reiän, jonka läpi vangit laskettiin alas kosteaan kivikammioon. Täällä mestattujen Rooman valtakunnan vihollisten joukossa oli myös Gallien johtaja Vercingetorix, jonka Julius Caesar kukisti vuonna 52 eKr.

1500-luvulla siihen rakennettiin kirkko, jonka me nyt tunnemme nimellä San Giuseppe dei Falegnami (St. Joseph of the Carpenters – Puuseppien Pyhä Joosef), tyrmä sijaitsee vankilan alla. Rooman matkailijoille paikka on näkemisen arvoinen. Se on avoinna joka päivä klo. 9-12 ja 14-18 välisenä aikana. Pääsymaksu on vapaaehtoinen.

Tallenna

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s