Rooman Valtakunnan Vaikutusvaltaiset Naiset: Livia Drusilla

Livia Drusilla, Vatikaanin Museot. Valokuva: Mariano Garcïa Díez (Flickr).

Rooman ylin uskonnollinen neuvosto sai käsiteltäväkseen epätavallisen asian vuonna 38 eaa. Yksi Rooman valtakunnan mahtavimmista miehistä ilmoitti haluavansa naimisiin äskettäin eronneen naisen kanssa, joka oli viimeisillään raskaana entiselle aviomiehelleen. Neuvosto myöntyi tähän ja näin Octavianus, joka myöhemmin tunnettiin keisari Augustuksena, avioitui 19-vuotiaan Livia Drusillan kanssa. Heidän avioliittonsa oli aikansa skandaali, joka tulisi vaikuttamaan koko Rooman valtakunnan tulevaisuuteen.

Livia Drusilla kuului Claudiusten sukuun ja hän oli täydellinen liittolainen Octavianukselle, joka oli muutama vuosi aiemmin perustanut triumviraatin Marcus Antoniuksen ja Lepiduksen kanssa. Valta Roomassa jakautui tämän kolmikon kesken. Heidän yhteistyönsä ei kuitenkaan sujunut odotetulla tavalla ja Octavianus tarvitsi vaikutusvaltaisia ystäviä pärjätäkseen kilpailussa erityisesti Marcus Antoniusta vastaan. Avioliitto Livia Drusillan kanssa vahvisti Octavianuksen valtaa, mutta se ei ollut hänen ainoa syynsä avioitua. Octavianuksen on kerrottu todella rakastaneen vaimoaan.

Marcus Antonius hävisi lopulta valtataistelun Octavianusta vastaan. Rooman senaatti antoi Octavianukselle arvonimen Augustus vuonna 27 eaa. ja näin hänestä tuli Rooman ensimmäinen keisari. Livia Drusillasta tuli samalla Rooman vaikutusvaltaisin nainen.

augustus-3
. Keisari Augustus, Vatikaanin Museot. Valokuva: Mariano Garcïa Díez (Flickr).

Päällisin puolin Livia Drusilla oli roomalaisen aatelisnaisen esikuva. Hän oli täydellinen aviovaimo, nöyrä ja kunniallinen, joka tuki miestään kaikessa. Hänen kotinsa oli vaatimaton, siellä ei pröystäilty marmorilattioilla ja mosaiikeilla. Livia Drusilla kuitenkin juoni salassa saadakseen Augustuksen adoptoimaan poikansa Tiberiuksen, jotta tämä perisi vallan Roomassa. Muut ehdokkaat piti raivata pois tieltä. Augustuksella ei ollut omia poikia ja hän kaavaili seuraajakseen Marcellusta, joka oli Augustuksen siskon Octavian poika. Livian helpotukseksi Marcellus kuoli sairauteen vain 18-vuotiaana. Roomalaisen historioitsijan Dio Cassiuksen mukaan Roomassa kiersi huhu, jonka mukaan Livia Drusillalla oli sormensa pelissä Marcelluksen kuolemassa. Myös muut vallanperijäehdokkaat kuolivat selittämättömiin sairauksiin.

Tiberius oli naimisissa Vispanian kanssa ja hän rakasti vaimoaan syvästi. Äitinsä juonittelujen seurauksena Tiberius joutui eroamaan vaimostaan ja menemään uudelleen naimisiin Augustuksen tyttären kanssa. Tämä mursi Tiberiuksen. Roomalainen historioitsija Suetonius kertoo, miten Tiberius sattumalta näki entisen vaimonsa Vispanian ja ”seurasi tätä niin kaihoten ja kyynelsilmin, että sen jälkeen varmistettiin, että nuo kaksi eivät enää koskaan näkisi toisiaan”.

Tiberius oli ollut Augustuksen luotettu sotapäällikkö vuosikausia kunnes joutui keisarin epäsuosioon ja pakeni häiden jälkeen maanpakoon Rodoksen saarelle Kreikkaan. Keisari taipui viimein vaimonsa tahtoon ja adoptoi Tiberiuksen vuonna 4 jaa. Livia Drusillan suunnitelmat näyttivät etenevän hänen toivomallaan tavalla.

tib039
. Keisari Tiberius. Marmoripatsas ensimmäiseltä vuosisadalta eaa. Vatikaanin Museot.

Keisari Augustus ja Livia Drusilla olivat naimisissa 52 vuotta. Sinä aikana Roomaa vuosikymmeniä vaivanneet levottomuudet ja sisällissodat olivat vaihtuneet rauhaan ja hyvinvointiin. Roomalaisten historioitsijoiden mukaan suuri osa kunniasta kuului Livialle, jonka neuvoja Augustus kuunteli.

Keisari Augustus kuoli vuonna 14, jonka jälkeen Rooman senaatti julisti hänet jumalaksi. Livia Drusillalle myönnettiin arvonimi Augusta, joka oli keisarien puolisoista ja sisarista käytetty arvonimitys. Augustuksen kuoleman jälkeen Rooman uudeksi keisariksi valittiin Tiberius. Livia Drusilla oli tuolloin 71-vuotias ja hän oli saanut kaiken, minkä puolesta hän oli taistellut. Seuraavan 50 vuoden ajan Rooman keisarit tulivat dynastiasta, jonka perustajana voidaan pitää Liviaa.

Tiberiuksen välit äitiinsä huononivat ajan myötä. Tiberius ei voinut koskaan unohtaa, että hänen äitinsä oli pakottanut hänet eroamaan elämänsä rakkaudesta. Tiberius ei antanut äidilleen vaikutusvaltaa ja hän myöskin eväsi senaatin ehdotuksen antaa Livialle kunnianimi ”Isänmaan äiti”. Livia Drusilla kuoli poikansa hylkäämänä vuonna 29. Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

livia-2
Livia Drusilla, Vatikaanin Museot. Valokuva: Mariano Garcïa Díez (Flickr).

Tallenna

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s