Antiikin Rooma Valokuvin: Maxentiuksen ja Konstantinuksen Basilika.

Maxentiuksen basilika
Maxentiuksen ja Konstantinuksen basilika.

Maxentiuksen basilika oli aikoinaan Forum Romanumin suurin rakennus, josta nykyään on jäljellä kolme suurta ja vaikuttavan näköistä holvia. Forumin pohjoispuolella sijaitsevan Velia-kukkulan rinteessä sijaitsi antiikin aikana maustekauppahalli, Horrea Piperatia. Sen paikalle keisari Maxentius ( Rooman keisarina vuosina 306–312 jKr.) alkoi rakennuttamaan suurta basilikaa vuonna 308 jKr. Keisari Konstantinuksen syrjäyttäessä Maxentiuksen Mulviuksen sillan taistelun jälkeen vuonna 312 jKr. rakennustöitä jatkettiin uuden keisarin määräyksestä. Bailikan rakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 313 jKr.

Ponte_Milvio-side_view-antmoose
Mulviuksen silta, tunnetaan nykyään nimellä Ponte Milvio (noin 5 kilometriä Forum Romanumilta). Valokuva: Wikipedia.

Maxentiuksen ja Konstantinuksen basilikaa käytettiin Rooman muiden basilikoiden tavoin tuomioistuinten toimipaikkoina sekä liikeasioiden hoitamiseen. Basilikan mahtava keskilaiva oli 80 metriä pitkä, 25 metriä leveä ja 35 metriä korkea. Länsipään apsiksessa, paikalla jossa sen näki kaikkialta rakennuksesta, oli valtava jopa 12 metriä korkea keisari Konstantinuksen patsas. Se oli valmistettu puusta ja marmorista. Patsaan jättimäinen pää, käsi ja jalkaterä ovat nähtävillä Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Maxentiuksen basilikan rakentamisessa oli käytetty samaa tekniikkaa kuin kylpylöiden rakentamisessa ja siitä syystä se muistuttaa arkkitehtuuriltaan enemmän roomalaisia kylpylöitä kuin tavallista basilikaa.

IMG_2518
Keisari Konstantinus. 300-luvulla veistetyn jättiläispatsaan jäännöksiä Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Valokuva isäni arkistoista. Kuva on luultavasti vuodelta 1964.
800px-Rome-Capitole-StatueConstantin
Jättiläispatsaan pää Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Valokuva: Wikipedia.
Hand_Constantine_Musei_Capitolini_MC786
Jättiläispatsaan käsi Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Valokuva: Wikipedia.
160202_capitolini
Jättiläispatsaan pää, käsi ja jalkaterä ovat nähtävillä Palazzo dei Conservatorin sisäpihalla. Valokuva: Wikipedia.

Maxentiuksen basilikan säilyneessä pohjoislaivassa voi ihailla 300-luvun mahtavaa tiiliarkkitehtuuria. Sivulaivat oli katettu kasetoiduilla tynnyriholveilla ja keskilaivassa oli kolme samantapaista ristiholvia kuin Santa Maria degli Angelin kirkossa. Ristiholvit lepäsivät sivulaivojen väliseinien päissä olevien 14,5 metriä korkeiden pylväiden päällä. Yksi pylväistä säilyi paikallaan vuoteen 1613 saakka jolloin se siirrettiin Santa Maria Maggioren kirkon edustalle. 600-luvulle saakka basilikan kattoa koristivat kullatut laatat joilla myöhemmin koristeltiin Pietarinkirkon katto.

Maxentiuksen basilika saattaa näyttää hieman erilaiselta eri kulmista tarkasteltuna, mutta kun tulee Forum Romanumille ja kävelee sisälle basilikaan niin huomaa, että ainoastaan pohjoislaivan sivulaivan katto on tallella. Basilikan rauniot ovat kuitenkin erittäin vaikuttavat ja suosittelen kohdetta jokaiselle Roomaan matkaavalle historianystävälle.

maxentiuksen basilika 3

IPhone 6 plus kuvat 722

maxentiuksen basilika 2

*Kaikki valokuvat ovat omiani jollei toisin mainita.

Jaa mielipiteesi artikkelista

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s